Nytt Nesjarhefte og Hammerdalen

 

 Brunlanes Historielag hadde møte i det gamle Herredshuset på Tanum tirsdag kveld. Aina Aske fra Larvik museum var kveldens "foreleser".

inngangsdøra

Det er mange som besøker Brunlanes Historielag sine møter på Tanum. Kveldens foredragsholder har tjukkaste slekta si her ute, og det var en lydhør forsamling som hørte henne fortelle om Hammmerdalen.

 

Nesjarheftet og Knut Rimstad

 Knut Rimstad (bildet over) har vært leder av redaksjonen som har laget årets Nesjarhefte. De andre medlemmene har vært: Astrid Johnsen, Nils Melau, Fredrik Jensen, Tove Hansen, Astrid Kjær og Steinar Halvorsen. Historielagets medlemmer fikk årets utgave i dag.

"Nesjar, årsskrift for Brunlanes Historielag hefte for årene 2007-2008", (Nesjarheftet) er å få kjøpt i Brunlanesbanken og filialen på Langestrand, foruten på Søndersrødtunet, Nevlunghavn Bakeri og Conditori og Gjestgiveriet i Havna. Prisen er kr. 100.- for dette flotte lokalhistoriske verket.

Aina Aske

Aina Aske snakka forståelig og lettfattelig om Hammerdalen og byen vår Larvik sin framvekst som industristed. Foredraget var informativt og veldokumentert med flotte bilder og gamle karter  (se her for å finne flere gamle tegninger og kart fra Larvik og Hammerdalens om har vært lagt ut her PåNeset tidligere).

Aina Aske 

Aina Aske kan historia om Larvik og distirktet. Hammerdalens føste "industri" var møllene, så kom oppgangssagene som betjente tømmer fra både Farris og Lågen, før jernveket blei den dominerende virksomheten. Når Jernverket "gikk over" kom tømmeret tilbake som den viktige industrien i Hammerdalen. 

prat og latter

Har du tid og mulighet så er det virkelig å anbefale å ta seg en tur på Historielaget sine møter. "De gamle menn på veggane" er akkurat det, nemlig gamle menn på veggane. Praten, humøret, stemningen og fellesskapet er storartet og humørfyllt. Dessuten er det så inderlig mye nytt å lære og høre for den som liker det.

Det er ikke bare gammal tid som diskuteras i historielaget.. På bakerste benk satt det et "par karær" og diskuterte og "braina" i pausa om et helt nytt prosjekt! Den historia og det prosjektet  blir event. / muligens / kanskje presentert  en annen gang her  PåNeset.no. Trivelig og hyggelig er det ihvertfall i Brunlanes Historielag.

Imens ..LØP OG KJØP Nesjarheftet. Du kan bla lese om "Tusenkunstneren Hans Grini" og Halvard Oddane sin fortelling om "Dynamitt i lasten". "Losing og Losmerker" og  pluss "småplukk fra Bervi" er bare noen av de mange gode og lokale historiene og fortellingene som blir formidlet i denne gjennomarbeidede viktige lokalhistoriske  boka.

25.11.08