Søndag 26. februar er det fastelavnssøndag og sanitetskvinner (NKS) over hele landet er ute og selger fastelavnsris. På landsbasis skal det selges ikke mindre enn 160.000 ris. I 71 år har Sanitetskvinnene solgt sine fargerike ris for å skaffe inntekter til lokalt arbeid og forskning i kvinnehelse og kvinnesykdommer.
Salget av fastelavnsris er viktig inntektskilde og flere kvelder har medlemmer sittet sammen og laget buketter og hjerter med fjær i alle farger.
Finansierer forskning
– Vi i Konnerud sanitetsforening har laget 400 ris og 100 hjerter og vi har fått god hjelp av gutta i Kiwanis som har buntet risene sammen for oss, forteller Laila Tangnes Jørgensen.
Ved å kjøpe fastelavnsris bidrar du til å finansiere det lokale frivillige arbeidet de gjør. I tillegg finansierer Sanitetskvinnene forskning for mellom 8 og 10 millioner kroner, mye takket være inntektene fra fastelavnsriset.
– Vi mener et godt liv handler om helse, verdighet og inkludering. Satsningsområdene våre i dag er vold mot kvinner, kampen mot skjønnhetstyranniet og integrering av minoritetskvinner, sier Astrid Ringstad.
Fra 1946
Skikken med fastelavnsris kommer fra Sverige, og er av hedensk opprinnelse. Til Norge kom skikken i 1946. Risene skulle brukes for å vekke til live fruktbarheten til kvinner, dyr og trær ifølge historien. Ordet «fastelavn» hører til kristen tradisjon og betegner den gamle fasteperioden før påsken.
Sanitetskvinnene
Av Jan Arne Dammen