120.000 laksesmolt har i fem dager ligget i nøter for å preges av vannet i Drammenselva. På denne måten vil laksen om to – tre år finne tilbake til elva. Før smolten kom hit til Tollbukaia i Drammen ble den fraktet i store kummer med bil fra kultiveringsanlegget i Hokksund.
For å passe på og se at alt går som det skal har 50 medlemmer fra lokale jeger- og fiskeforeninger og fiskeinteresserte ildsjeler jobbet døgnet rundt i en vaktordning på tre skift.
– Uten den iherdige dugnadsinnsatsen hadde dette prosjektet ikke vært mulig å få til, sa Frode Langerud, leder for klekkeanlegget Hokksund.
Aktiviteten var stor blant dugnadsgjengen fredag 5. mai da laksesmolten skulle slepes ut Drammensfjorden og videre ut Oslofjorden til Breiangen der de skal slippes.
Før slepet kunne starte var en dykker fra Drammensregionens Brannvesen nede for å sjekke at alt sto bra til med not og fisk.
Omfattende slep
– Slepet er omfattende og over 100 meter langt og det er flere hensyn å ta bl.a. flo og fjære og andre båter. Farten er ikke stor da vi skal holde kun to knop, forteller Per Saastad.
Bakgrunnen er at Mattilsynet har stanset kultivering og utsetting av laks i Drammenselva. Dette skyldes at Mattilsynet er redd Gyrodactylus Salaris kunne spres til andre vassdrag, som for eksempel Numedalslågen når klimaendringene vil gi mer nedbør å øke flomfaren.
Etter at laksesykdommen ble påvist i 1987 har det brent et blått lys for kultiveringsarbeidet, som har foregått i 162 år i Drammenselva. Det er et eget kultiveringsanlegg for klekking av egg og tilhørende settefiskproduksjon i Hokksund som drives av Hellefoss-Åmot Kultiveringsanlegg (HÅK).
– Vi har merket 6000 laksesmolt elektronisk slik at vi kan følge dem og 3000 av dem er igjen foret med medisin mot lakselus. Forskninga kan gi svar på hva som skjer med smolten. Denne jobben gjør vi for å opprettholde laksebestanden i elva. Nå håper vi ikke at det er denne måten vi må drive arbeidet på i fremtiden, sier Per Saastad før de begynner slepet.
Bak prosjektet står: Hellefoss Åmot kultiveringsanlegg, Østsiden Jeger- og Fiskeforening, Åmot Fiskerforening, Nedre Eiker Grunneierlag, Hellefoss Elveeierlag, Soya Hellefoss Grunneierlag og Nedre Eiker Laksegruppe.
Av Jan Arne Dammen
BILDESERIE