DNT Drammen har hatt stor suksess med sine turer for flerkulturelle. Torsdag 24. august var Dronning Sonja på tur med en gruppe innvandrerkvinner på skogstur til Blektjern. Bakgrunnen for besøket er DNT Drammen og Omegn sitt arbeid med turer for flerkulturelle.
– Det er veldig gøy at Dronningen viser engasjement for vårt inkluderingsarbeid. Vi har de siste årene jobbet hardt for å inkludere flerkulturelle til friluftslivet, og da spesielt innvandrerkvinner som kanskje står utenfor arbeidslivet og samfunnet, sier daglig leder i DNT Drammen og Omegn, Simon Torgersen.
Godt samarbeid
Det ble en fin dag i skogen mellom Konnerud og Fjell i Drammen for Dronningen og de som fulgte henne på turen. Vel oppe på Blektjern ble det en omvisning i den gamle damvokterboligen som nå er overtatt av Drammens Turistforening og er blitt et aktivitetssenter/nærmiljøanlegg i byen. Ordfører Tor Opdahl Hansen og leder av DNT Simon Torgersen skrøt av samarbeidet de har for å a tilrettelegge turområder i kommunen.
Mat må man ha
På tur må man ha mat og i dag serverte innvandrerkvinnene retter fra sine hjemland. Spennende og helt annerledes enn det vi er vant med; pølser og brødskiver med brunost. Dronningen var i sprudlende humør og koste seg rundt bålet sammen med innvandrerkvinnene.
Viser vei ut i naturen
DNT Drammen og Omegns turer for flerkulturelle blir stadig trukket frem som et eksempel på godt integreringsarbeid, og dette engasjerer også hele Norges Turdronning.
– Vi synes det er flott at Dronningen blir med oss på tur, og på den måten synliggjør arbeidet vi gjør. Friluftsliv er en svært god arena for å bli kjent med andre, å lære om Norge og aller viktigst – det gjør godt, både mentalt og fysisk. Dronningen, som selv sier at naturen er en livsnødvendighet for henne, er en strålende ambassadør for å inspirere andre, sier styreleder i DNT, Berit Kjøll.
Fra fersking til turleder
Prosjektet flerkulturelt friluftsliv startet i 2013, og har i løpet av få år blitt en stor suksess. Hundrevis av flerkulturelle har deltatt på alt fra ferskingkurs og turer spesielt for innvandrere, til internasjonale turer med både etnisk norske og flerkulturelle.
– Mange starter med egne turer eller ferskingkurs, og tar etter hvert hele familien med på fjelltur. I sommer hadde vi 50 deltakere av ulike nasjonaliteter med oss i Aurlandsdalen. Vi ser at folk kommer langveisfra for å delta på turene våre, og noen har til og med blitt turledere selv, sier Simon Torgersen.
Av Jan Arne Dammen
BILDESERIE