Det er vår og bjørnen våkner fra vintersøvnen og kommer ut av hiet. Nå vil Miljødirektoratets feltpersonell i Statens naturoppsyn (SNO) gjerne ha tips om bjørnespor. Binner har gjerne sovet i et forseggjort hi sammen med ungene sine, mens voksne hanner kan la seg snø ned under ei tett gran. Om våren våkner de opp og tumler sultne og tørste ut i vårsola.
Spor prioriteres høyt
Ser du fotavtrykk etter bjørn i snøen så vil SNO at du tar bilder, gjerne sammen med et objekt som sier noe om størrelsen, og kontakter din nærmeste rovviltkontakt i SNO.
– Spormeldinger om bjørn har høy prioritet, og blir sjekket av feltpersonellet vårt. Vi samler også inn eventuell bjørnemøkk og hår, som leveres til Rovdata for DNA-analyser, sier seksjonsleder Lars Bendik Austmo i SNO.
Ulike spor foran og bak
Bjørnespor er store, og framfot og bakfot er forskjellige. Hælen er synlig på bakfoten, men både framfot og bakfot har fem synlige tær og klør. Det er gjerne stor avstand mellom spor, både i bredde og lengde.
Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. I Norge er det Rovdata som har ansvaret for overvåkningen av brunbjørn.
Kontakt din lokale rovviltkontakt her
Av Jan Arne Dammen
Bildene er fra Bjørneparken i Flå