Den gode stemningen etter befaringen Tilgjengelighetsutvalget i NHF Oslofjord vest (Norges Handikapforbund) var på i Sande fikk en brå slutt. For ikke alle kom seg hjem til middag denne kvelden. Rullestolbruker Birgitte Holmsen ble nektet av NSB å bli med toget til Larvik.
Onsdag 28. november var en kald dag, vinteren hadde meldt sin ankomst. Da er det frustrerende å måtte sitte ute og vente til neste tog, fordi NSB ikke har tid til service.
Manglende service
Toget hadde kjørt for langt fram og var av gammel type uten heis. På grunn av de fastmonterte stolene på perrongen, ble det da for smalt å legge ned rullestolrampen. Å flytte toget slik at det ble plass var visst ikke mulig.
– Det var kaldt og surt og det var ikke noe ålreit å stå ute og vente en halv time på neste tog. Vi var stivfrosne begge to sier, Anna-Lisbeth Mikalsen regionkontorleder i NHF Oslofjord Vest.
På neste tog var det heis og mulighet for å få rullestolen ombord, men hvorfor måtte de stå ute i kulda og vente i en halv time. Hvorfor fikk de ikke tilbud om taxi?
– De kunne kjørt litt fram eller tilbake, eller fraktet rampen til en annen handikapinngang, men det ville de ikke. De ba oss vente på neste tog, forteller Birgitte Holmsen.
Nå er det dessverre ikke første gangen Birgitte og andre rullestolbrukere opplever dette. Hva har NSB tenkt å gjøre med dette?
– Jeg tenker at det ble utrolige store konsekvenser av at sjåføren av toget ikke klarte å parkere på rett sted ved rampa på toget. Og maken til behandling vi fikk av konduktøren har jeg heldigvis ikke opplevd tidligere. Jeg er faktisk frossen ennå og fremdeles ganske forbanna når jeg tenker på gårsdagen, forteller Anna-Lisbeth Mikalsen.
Lot seg ikke gjøre
Pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB sier de ikke hadde mulighet til å ta med rullestolen.
– Avgangen kjøres med et gammelt lokomotiv fra 90-tallet. Konduktøren sier at det ikke var mulig å få plass til rullestolrampen. Å flytte toget fram eller tilbake var en sikkerhetsrisiko, sier Lundeby og understreker at det ikke var vond vilje.
– Jeg har forståelse for frustrasjonen, men det lot seg ikke gjøre, sier Lundeby.
Vi har stilt flere spørsmål til NSB. Svaret er at de ber om forståelse for at de ikke kan kommentere denne saken utover det som Lundby allerede har sagt.
PS.
Sande sentrum fikk for øvrig mange plusser i margen for tilgjengeligheten, bl.a. var det en klesbutikk med prøverom hvor det var plass til rullestol!