Tømmer og skogsdrift har vært en stor og viktig del av livsgrunnlaget i Valdres gjennom hundrevis av år. Åssidene og skogsområdene i dalføret har jevnt og trutt blitt pleiet og stelt av dyktige og engasjerte skogfolk. Inntektene fra skogbruket har gjennom generasjoner vært et viktig bidrag til mynt i pungen og mat på bordene i hele Valdres .
Drammensdistriktets Skogeierforening ble startet i 1907 for å organisere tømmersalget i bl.a. Valdres. I nyere tid er selskapet etter hvert blitt en del av Viken Skogen. Viken Skog organiserer mer enn bare salget av tømmeret og det er blitt færre som legger igjen svette og slit med de store stokkene i skogene. Maskinene gjør nå jobben både raskere og rimeligere enn det «mannekrafta» klarte. Tømmerbilene sørger også for mer lønnsom transport av tømmeret ut av dalen, i forhold til det de brede elve-ryggene i Etna og Begna klarte.
Fortsatt håndarbeid i skogen.
Nyplanting etter hogst gjøres fortsatt for hånd. Det er på Rustebakke Gard i Sør-Aurdal friske 1 og 2 års gamle skogplanter distribueres ut fra, til hele Valdres, utenom Etnedal kommune. Der, på østsiden av Begna elv i Garthus sør for Bagn sentrum leveres det ut planter nå på forsommeren. Om 50-70 år kan de få hilse på tigersvansen!
Mai og juni er hektiske måneder for planting og det er plantene fra Skogplanter Østnorge sitt anlegg på Biri som havner i Valdres.
Christoffer Rustebakke (bildet over) forteller at tidligere var det to distribusjonsteder i Valdres. -Nå er det fra kjølelageret her, alle plantene blir fordelt ut fra. Noen skogeiere planter sjøl og resten lar Viken Skog sine planteteam gjøre jobben. Vi har planteteamene for sør- og nord-valdres boende her. Det er sesongarbeidere som kommer fra Serbia. Nærmest all kommunikasjon om organisering av plantingen og områdene jobben gjøres i, kommer direkte fra Viken Skog til I-pade’n til de som gjør jobben ute i felt.
Christoffer Rustebakke og kona Kari Torunn har hatt jobben med distribusjonen i ca. 16 år. De er nøye med logistikken og både tekstmeldinger og telefon blir flittig benyttet for å få flyt i jobben.
Driftsbygningen på gården var ny da plante-salget startet på Rustebakke Gård.
-Plantene som distribueres er tilpasset hvilken høyde de skal gro i. Noen planter er også vokset, for å unngå billeangrep når de kommer på groplassen sin. I og med at vi har hundretusener av planter innom her, blir det også mye emballasje. Den samles inn og returneres til leverandør for gjenbruk.
Hjertet for fortsatt stor skog og -planting er hver vår nå på Rustebakke Gard i Sør-Aurdal kommune. Fra kjølerommet der «pumpes» granplanter og noen få furuplanter ut hver vår og høst!
https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2012041208020?page=7
Foto og tekst: Roy Myrland 16. juni 2020