Onsdag 24. mai seilte verdens største krigsskip, USS «Gerald R. Ford», inn Oslofjorden for å besøke Oslo. Det er opprettet restriksjonsområde rundt fartøyet og ved mottaksområdet.
Hangarskipsgruppens besøk og tilstedeværelse gir Forsvaret en unik mulighet til å videreutvikle samarbeidet og jobbe tettere sammen med vår viktigste allierte, USA. Det er planlagt flere øvelser med blant annet Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret, og Forsvarets spesialstyrker.
Av sikkerhetsmessige årsaker blir det ikke gitt detaljer på posisjoner og hvor lenge hangarskipet blir værende, skriver Forsvaret i en pressemelding.
Restriksjoner mens fartøyet ligger i Oslo
Mens fartøyet ligger ankret opp ved Oslo er det opprettet et restriksjonsområde i indre Oslofjord. I dette restriksjonsområdet er det forbudt å operere luftfartøy – inkludert droner – innenfor 0,5 nautisk mil (926 meter) fra militære fartøy uten tillatelse. Restriksjonsområdet gjelder også i en høyde opp til 3000 fot (914,4 meter).
Dette betyr altså at luftfartøy kan operere som normalt utenom restriksjonsområdet på 0,5 nautisk mil og med en høyde på 3000 fot.
Restriksjoner ved inn- og utseiling
Ved inn- og utseiling i Oslofjorden vil militære fartøy og vakter sørge for sikkerheten, og sikre at ingen nærmer seg hangarskipet. Det opprettes militære forbudsområder. Dette for å ivareta både hangarskipet og publikums sikkerhet.
Båtførere skal holde seg 500 meter unna hangarskipet ved inn- og utseiling.
Der det ikke er mulig å holde 500 meter avstand skal publikum ikke oppholde seg mellom hangarskipet og de eskorterende fartøyene og båtene.
Ved ankring er avstanden 1000 meter til hangarskipet.
Forbudsområder i luften er opp til 3000 fots høyde.
Forbudsområde ved Søndre Akershuskaia er tydelig merket.
Forsvaret vil håndheve forbudsområdene. Militære vakter vil bortvise uvedkommende. Overtredelser vil bli anmeldt til politiet.
Det vil i forbindelse med besøket være flere tusen amerikanske soldater som oppholder seg i Oslo.
Strålevern
Siden dette er et reaktordrevet fartøy, har Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) deltatt i forberedelsene til besøket sammen med Forsvaret og andre relevante beredskapsaktører.
Alle foto: Forsvaret