Veier er stengt, hus og eiendommer er tatt av flom flere steder og Drammenselva steg faretruende, mange holdt pusten. Flomvernet «Flood Grating» ble redningen her.
Et 450 meter langt flomvern langs Drammenselva holdt vannet unna bebyggelsen i Krokstadelva. Flomvernet «Flood Grating» ble utviklet av Øystein Blix Walderhaug og Kristian Vemund Haaland etter å ha skrevet en masteroppgave om flomsikring på NTNU i 2016. Nå driver de firmaet Haawal Engineering AS.
Satt på prøve
Daværende Nedre Eiker kommune var først ut med å gå til innkjøp av det nye systemet i 2018. Flomvernet har vert satt opp tidligere, men det var først nå under ekstremværet «Hans» og den påfølgende flommen det ble satt på prøve.
Veggen er 90 cm høy og tåler mye og på det høyeste sto vannet over 30 cm mot veggen. Og det kunne tålt 30-40 cm til påstår de. For jo mer vann som kommer inn, jo mer stødig blir det.
– Vi ønsket jo ikke større vannmengder med tanke på alle som er rammet av flommen andre steder. Men det var godt å se at systemet vårt fungerer. Det er vekten av vannet som holdet flomsikringen stabilt og kan sammenlignes som en bokstøtte, der vekten av bøkene holder støtten på plass. Medieinteressen har vært stor og nå er det flere kommuner som har vist interesse, forteller Walderhaug.
Tidligere artikkel på LangsVeien
Mer info på Haawal sin hjemmeside