Han har møtt huldra, og «småfolket» bidrar til tekst, toner og oppskrifter.

Han har møtt huldra, og "småfolket" bidrar til tekst, toner og oppskrifter.

Steinar Vilhelmshaugen i Valdres er en mann med evner langt utover det vanlige. Som lærer på Valdres vidaregåande skule og musiker i folkrockbandet «Mø Tre» passer han inn i malen av en typisk musikalsk og «hendug» valdris. Men Steinar har også et unikt liv utenom det vanlige, dypt inne på veståsen i Bagn..

Takk til  Valdres Bakst As #Halvorsengruppen Kjell Ove Halvorsen og Wangensten As for annonsestøtte til denne artikkelen.

Der, på familiens restaurerte støl, tilbringer han store deler av sommeren. Det er her den kreative musikeren og lokalmatprodusenten henter inspirasjon til både musikk og matproduksjonen. Dessuten sies det at «småfolket» er gode hjelpere i de skapende prosessene som skjer, betror han oss. -Jeg er overpriviligert som får oppleve stillheten og energien her i det historiske stølslandskapet. Huldras dans på myrene og småfolkets kloke ord i sene kvelder eller tidlige morgentimer, er verdt å både se og høre på, forteller fjellkaren.

Steinar Vilhelmshaugen er også kjent for å produsere «Valdres’ beste spekepølser (kurv)». -Inspirasjonen til å lage god og velsmakende lokalmat har jeg hatt siden jeg var smågutt og nå i voksen alder får jeg virkelig utfolde meg i kokkeleringens verden, forteller han ved peisen i det gamle sælet på stølen. Gjennom årene har både fagfolk og kunder bedømt spekepølsene fra Bjødalen som de ypperste. Bitte litt av hemmeligheten ligger i urtene, bærene og kjøttet som produseres i og rundt stølsgrenda. Det gir en unik smak og konsistens, og hedersbevisninger og meget godt salg vitner om det, sier kunder og fagfolk.

Spekepølsene, som selges fra stølen i Bjødalen, er basert på generasjoners oppskrifter og nøye utforskning -Tørkingen her oppe på åsen i de gamle byggene er også en viktig faktor for å få den genuine smaken, forteller matkulturbæreren.

Mens kveldspraten og prøvesmakingen går mot slutten, og sommernatten senker seg over Bjødalen, forteller Steinar at det er nå huldredansen kan begynne – om vi er heldige og sitter stille kan vi se det ganske tydelig.

Og med det siger kveldsdisen innover Bjødalen, og både folk og fe går til ro, mens Steinar nyter stillheten, inspirasjonen og magien som bare dette unike stedet kan gi de som er der.
Og med det siger kveldsdisen innover Bjødalen, og både folk og fe går til ro.
Steinar nyter stillheten, inspirasjonen og magien som bare dette unike stedet kan gi de som er der.
Steinar nyter stillheten, inspirasjonen og magien som bare dette unike stedet kan gi han.

Takk for at du har lest helt hit. Send meg gjerne et tips til en artikkel eller video. redaksjonen@langsveien.no

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

eighteen − 1 =