Ordfører Ola Tore Dokken hadde 4. desember møte med justisminister Emilie Enger Mehl, gruppeleder Aud Hove for Sp i Fylkestinget, politisk Rådgiver Torleik Svelle, elever, foresatte, ansatte, politikere og representant fra næringslivet på Dokka videregående skole.
Møtet fant sted i kjølvannet av fylkestingsvedtaket fra Ap, H og MDG, som innebærer at Dokka VGS skal legges ned fra høsten 2025. Enger Mehl ble presentert for sterke skildringer og vitnesbyrd fra de berørte, og situasjonen ble beskrevet som både kritisk og alvorlig.
Frykt og usikkerhet preger hverdagen.
Elever og ansatte på Dokka VGS lever i en situasjon preget av frykt, usikkerhet og dyp uro. Utsiktene til at skolen, som har vært en hjørnestein i lokalsamfunnet, skal forsvinne, skaper en tung psykologisk byrde.
Elever og foreldre uttrykte bekymring for hva dette vil bety for både utdanningstilbudet og lokalsamfunnet. Sentralisering er ikke løsningen for distriktene, ble det understreket. På Dokka VGS er det minimalt med utfordringer knyttet til rus, vold og mobbing, noe som står i sterk kontrast til situasjonen på mange større skoler. Elevene fullfører skoleløpet i stor grad, og de fleste får lærlingeplass og senere fagbrev.
Ved en eventuell nedleggelse fryktes det at mange unge vil falle ut av det videregående skoleløpet, spesielt de som har spesielle behov eller økonomiske utfordringer hjemme.
Alvorlige konsekvenser for næringslivet
Representanter fra næringslivet på Dokka var tydelige på hvilke konsekvenser en skolenedleggelse vil få. Bedrifter som i dag har tilgang på lærlinger fra Dokka VGS, står overfor en usikker fremtid.
Det er per i dag et godt etablert samarbeid mellom næringslivet og den videregående skolen som har et bredt tilpasset tilbud tilpasset det lokale næringslivet. Å fjerne dette tilbudet vil få store negative konsekvenser for næringslivet og lokalmiljøet.
Det er skremmende å se at slike vedtak kan gjøres uten å vurdere samfunnsøkonomiske konsekvenser, sa en representant for det lokale næringslivet.
Elever og ansatte står i et «helvete»
Elever som i dag går på Dokka VGS, frykter hva fremtiden vil bringe. Om lag 270 elever risikerer å bli spredt til andre skoler, og det beregnes at så mange som 50 (!) elever vil falle ut av skolesystemet. Karakterpresset blant 10.-klassinger har økt betraktelig og det slår ut de svakeste. Det ble signalisert at flere elever rett og slett gav F. , da de ikke evner å stå i presset. Dette vil igjen føre til «drop outs» og utenforskap.
Lærerne på Dokka VGS opplever også et enormt press.
Mange er allerede i ferd med å søke nye jobber, og flere beskriver situasjonen som uutholdelig. – Vi lever i et «helvete», kom det fram under møtet.
Et mønster for andre fylker.
Det ble også trukket frem hvordan skolesaken i Innlandet kan bli en mal for lignende prosesser i andre fylker. Beslutningen om å legge ned Dokka VGS oppleves som et svik mot distriktene, og flere stilte spørsmål ved hvordan fylkespolitikerne kunne fatte en så inngripende beslutning uten å sette seg grundig inn i saken.
Hva slags samfunn får vi når folk blir overkjørt av de folkevalgte, spurte en forelder.
En klar beskjed til politikerne
Aksjonsgruppen «La Dokka VGS leve» har mobilisert bred støtte i lokalsamfunnet. Over 4000 deltok nylig i fakkeltog i «Landsbyen Dokka». De oppfordret justisminister Emilie Enger Mehl til å ta budskapet videre til regjeringen og stille fylkespolitikerne til ansvar.
Justisminister Mehl lyttet til alle innleggene og uttrykte forståelse for frustrasjonen og fortvilelsen blant de berørte. Hun har satt seg godt inn i saken og engasjert seg i den. Hun understreket at distriktene trenger sterke og levende lokalsamfunn – noe som er avhengig av gode utdanningstilbud.