Hvorfor flytter folk til Valdres? Forskere fra Østlandsforskning ved Universitetet i Innlandet vil i forskningsprosjektet «Flyttemotiver, holdninger og verdier hos tilflyttere i fjellkommunene» undersøke dette.
Pressemelding:
De ønsker å intervjue folk som har flyttet til en fjellkommune om hva som ligger til grunn for flyttebeslutningen.
Valdres er en av regionene som forskerne ønsker å få mer kunnskap om: hvilke verdier, holdninger og livsstil ligger til grunn for tilflytternes valg om å flytte hit?
Kommunene i Valdres inngår blant de 103 såkalte fjellkommunene i Sør-Norge. Det betyr at en stor del av kommunenes areal befinner seg 700 meter over havet. Fjellkommunene i Norge dekker 40 prosent av landarealet, men huser kun syv prosent av befolkningen.
Prosjektleder Aleksander Bern fra Østlandsforskning ved Universitetet i Innlandet forteller om målet med prosjektet: —Gjennom intervjuer med tilflyttere ønsker vi å utvikle kunnskap som kan hjelpe distriktskommuner med tilflyttingsarbeid.
Prosjektet er initiert av Fjellnettverket, et politisk medlemsnettverk som arbeider for å sette på dagsorden spørsmål som er viktige for å skape livskraftige bygder. Kommunene i Valdres er gjennom Valdres Natur og Kulturpark medlem i Fjellnettverket.
Daglig leder Kari Randen i Fjellnettverket tror det er behov for den kunnskapen som skal komme frem gjennom forskningsprosjektet: – Mange fjellkommuner har behov for flere innbyggere og arbeidskraft. For å få til dette, er det nødvendig med god kunnskap. Vi planlegger å bruke kunnskapen for å jobbe for økt tilflytting til fjellområdene.
Trenger informanter
Målet med prosjektet er altså å gi verdifull innsikt som kan bidra til å styrke livskraften i fjellkommuner. Til dette søker forskerteamet enkeltpersoner eller par som:
- har flyttet til en kommune i Valdres innenfor de de siste 5 årene
- har flyttet fra en av følgende kommuner: Asker, Bergen, Bærum, Drammen, Fredrikstad, Frogn, Gjerdrum, Hamar, Horten, Lier, Lillestrøm, Lørenskog, Moss, Nittedal, Nordre Follo, Oslo, Rælingen, Sandnes, Sarpsborg, Sola, Stavanger, Trondheim, Tønsberg, Ullensaker, Vestby eller Ås
- ikke er vokst opp i kommunen (altså ikke ‘tilbakeflytter’)
Intervjuet vil vare i 1,5 til 2 timer og gjennomføres et sted i Valdres i løpet av mars og april. Deltakere blir anonymisert og personopplysninger er ikke tilgjengelige for andre enn forskerteamet.