Vi må snart slutte å kaste penger ut av vinduet.

Vi må snart slutte å kaste penger ut av vinduet.
-For å drifte skarve 17 000 mennesker i Valdres har vi seks av alt. Det kan vel se ut for meg at vi har sånn cirka fem for mye.

Julenissen skal jeg ikke ta fra deg, men dessverre tydere folketallsveksten, eller rettere sagt, det synkende folketallet, at det må gjøres grep for å få det til å gå rundt. Da må vi finne på noe!

Bærekraftsbegrepet blir etterspurt og hyllet i de fleste andre henseende, helt til vi kommer til drift av kommuner. Da er bærekraft glemt. Da er det bare å åpne vinduet, hive ut penger og la vinduet stå på vidt gap, til lite annen fordel enn at kråka får det litt varmere.

For å drifte skarve 17 000 mennesker i Valdres har vi seks av alt. Seks kommunestyrer, seks ordførere, seks kommunedirektører, seks skolesjefer, seks av alt, skal jeg fortsette?

Det kan vel se ut for meg at vi har sånn cirka fem for mye av det meste av etatsjefer rundt omkring i de seks kommunene våre. I tillegg har vi et Valdres Natur- og Kulturpark, nærmest som en fjerde statsmakt, som definitivt gjør oppgaver som kunne vært skjøttet hvis vi hadde turt å ta et nytt magadrag og slått sammen de seks Mikke Mus-kommunene til noe som ikke hadde blitt noe mer enn en middels stor kommune etter norske forhold

Det hadde plassert oss som rundt nummer 75 av cirka 350 kommuner basert på folketall.

Sannheten er at vi allerede har tålt, og jeg mener med stor suksess, en sentralisering av flere etater, for eksempel politietaten, uten at verken Vang eller Hedalen har blitt invadert av røvere og kjeltringer av den grunn.

I tillegg har vi stjerneeksempler som Valdres Kommunale Renovasjon, brann- og feiervesenet, Valdres Lokalmedisinske Senter, IKT Valdres, skatteoppkrever, PP-tjeneste, NAV Valdres, barnevern og Fact-team som ser ut til å gå helt greit sentralisert i Valdres. Forresten, Valdres vidergående skole virker det som om det er helt greit at er plassert sentralt. Da er det plutselig ikke noe problem, eller har vi bare godtatt at dette bestemmer Innlandet Fylkeskommune over?

Titusenkronersspørsmålet blir; «Hvor ofte har du noe på kommunehuset å gjøre?». For jeg vet at det blir motargumentet. Det blir så langt til kommunehuset! Ja, men hvis du ikke har noe der å gjøre, hva betyr det hvor langt det er dit da? I vår digitale verden skjer de fleste ærend en innbygger har på kommunehuset på nett, og hvis du mot formodning skulle ha et ansikt-til-ansikt-møtebehov, vil jeg påstå at du har godt av å komme deg utenfor skigarden en gang i blant.

Nå er det jo Vinmonopol på Beitostølen, men før 2008 var det aldri noe problem med avstanden til Fagernes verken for Øystre-Slidringer eller innbyggerene i de andre Valdreskommune. Tidligere når det ikke var pol på Fagernes og en måtte til Gol for å kjøpe ei flaske sprit, nei, da var det heller ikke noe problem å kjøre over Golsfjellet og helt til Gol. Du måtte bare passe på å være på Leira senest 16:15, slik at du var på Gol før 17:00!

Valdres er ett arbeidsmarked. Det flyter hver dag flere hundre arbeidsfolk på kryss og tvers over de eksisterende kommunegrensene. Tenk om vi kunne lage én kommune i Valdres, kraftsamle kompetansen i sterke fagmiljøer, lage attraktive arbeidsplasser slik at unge, høyt utdannede ungdommer med kone og barn fra Valdres og ellers i landet kunne enten returnere til eller oppdage Valdres. Bosette seg her for å gjøre den jobben de er utdannet til, i stedet for at de samles på sentralt Østland og returnerer til Valdres kun i ferier og høytider.

En annen kjepphest for våre dyktige fagfolk er statsforvalterens «overkjørsel» av kommunale planer. I hver av våre seks kommuner sitter det dyktige og erfarne fagfolk som jobber hekken av seg for å lage kommunale planverk på oppdrag fra lokalpolitikere, for at dette skal bli stoppet av Statsforvalteren. Her sitter altså ingeniører ute i hver av kommunene våre, med samme skolebakgrunn, lang erfaring og lokalkjennskap til kommunen sin, for så å bli nærmest overkjørt av en nyutdannet jypling av en sivilingeniør hos en Statsforvalter, på sitt eget fagfelt. La oss ta makta tilbake, bestemme over egen teig og det tror jeg vi gjør best i et sterkt og sentralt fagmiljø i en Valdres kommune.

Så får vi heller krype til korset, la Nord-Aurdølen fiske i Vinsteren, dele litt på kraftinntektene i Vang og Sør-Aurdal og la Vestre-Slidringen drive matauk på elgjakt i Etnedal. Jeg tror vi hadde overlevd det også!

Men som vanlig var vel alt bedre før. Så får vi heller gå baklengs inn i framtiden, vel vitende om at vi iallfall slipper å passere Leira før klokka 16.15 for dra til Gol for å kjøpe ei flaske brennevin.

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

1 kommentar


  1. Veldig godt beskrevet, Erik👏🌞
    -Under ingen omstendigheter klarer jeg med min bakgrunn å si deg imot.
    -Det eneste å legge til er at kommunene er blitt så små at i enhver sak i kommunestyret, vil nesten 50% av kommunestyrerepresentantene være inhabile på grunn av kjennskap/slektskap til de som fremmer saken.
    Kommunesammenslåing må intensiveres🎶👍

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 × four =